Βάζα για Σάλτσες & Μαρμελάδες – βήμα βήμα Οδηγίες Κονσερβοποίησης!

Το καλοκαίρι φτάνει προς το τέλος του και ήρθε ο καιρός να φροντίσουμε όλοι να διασφαλίσουμε τα αποθέματά μας σε σάλτσες ντομάτας και μαρμελάδες για τις μέρες του χειμώνα.

Πως όμως θα είμαστε σίγουροι ότι οι σπιτικές μαρμελάδες, τα λικέρ και τα γλυκά του κουταλιού μας θα διατηρηθούν ανέπαφα στο βάζο τους όλο το χειμώνα;

Το sikato.gr σας δίνει τη λύση!

Ο απαραίτητος εξοπλισμός

• Γυάλινα βάζα με καπάκι ή με λάστιχο. Επιλέξτε μία ποικιλία μεγεθών για να μπορείτε να μοιράσετε και σε φίλους σας! Επίσης, τα μικρότερα βάζα είναι πιο πιθανό να γεμίσουν μέχρι επάνω, επομένως σε αυτά πετυχαίνει καλύτερα η κονσερβοποίηση.

Βάζα με καπάκι ή λάστιχο σε διάφορα μεγέθη εδώ.

• Μια-δυο μεγάλες κατσαρόλες.

Επιλέξτε κατσαρόλες με κεραμική επίστρωση για εύκολο καθάρισμα και μεγαλύτερη υγιεινή.
Βρείτε την σειρά εδώ.

• Κουτάλα για το γέμισμα.

Βρείτε μεγάλη ποικιλία σε κουτάλες σούπας και κουτάλες με στόμιο εδώ.

Τα 5 βήματα

  1. Σαπουνίζουμε πολύ καλά τα βάζα, τα ξεπλένουμε και έπειτα τα βουτάμε μέσα σε νερό που βράζει, πιάνοντάς τα με μια καθαρή λαβίδα, για να μην καούμε. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με τα καπάκια. Αν χρησιμοποιήσουμε βάζα που κλείνουν εφαρμόζοντας με λάστιχο γύρω από το στόμιο, τα πλένουμε όπως και τα άλλα και ελέγχουμε το λάστιχο αν εφαρμόζει σωστά.
  2. Σε μια λαμαρίνα του φούρνου στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα. Τοποθετούμε εκεί τα βάζα και τα καπάκια τους, ανάποδα, δηλαδή με το στόμιο να ακουμπάει επάνω στην πετσέτα, και τα βάζουμε στο φούρνο, μαζί με την πετσέτα, στους 100° C για 15 λεπτά.
  3. Τα βγάζουμε και τα γεμίζουμε αμέσως μέχρι επάνω με τη ζεστή μαρμελάδα ή το γλυκό του κουταλιού. Θα πρέπει και το γλυκό και το βάζο να είναι ζεστά, για να μη σπάσουν τα βάζα εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας. Προσέχουμε να μην αγγίξουμε το εσωτερικό, αποστειρωμένο πια, μέρος των βάζων με γυμνά χέρια ή με μη καθαρά αντικείμενα.
  4. Κλείνουμε τα βάζα αμέσως, πολύ σφιχτά, τα γυρίζουμε ανάποδα, τοποθετώντας τα με το καπάκι προς τα κάτω και τα αφήνουμε έτσι έως ότου κρυώσουν. Στα βάζα με λάστιχο, φροντίζουμε πριν τα κλείσουμε να είναι καθαρό το στόμιο και το λάστιχο, για να σφραγίσει καλά το βάζο.
  5. Τα τοποθετούμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Tip: Για να δούμε αν πέτυχε η κονσερβοποίηση, ελέγχουμε τον «αφαλό», στο κέντρο του καπακιού. Θα πρέπει να έχει μπει προς τα μέσα, κάτι που εξασφαλίζει ότι έχει δημιουργηθεί κενό αέρος. Σε περίπτωση που ο αφαλός από το βάζο είναι έξω, η μαρμελάδα ή το γλυκό θα πρέπει να μπει στο ψυγείο. Το ίδιο και όταν πια ανοίξετε το βάζο.

Καλή επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *