Πιρούνι φαγητού

Για τους κατοίκους της Αμερικής και της Ευρώπης η χρήση πιρουνιού είναι κάτι τόσο φυσικό όσο η αναπνοή, ωστόσο εάν επιστρέψατε πρόσφατα από ένα ταξίδι στην Ασία θα διαπιστώσατε ότι η χρήση του δεν είναι και τόσο συνηθισμένη. Στο σημερινό μας άρθρο θα μάθουμε πολλά για την ιστορία του αγαπημένου σκεύους και θα δούμε μερικά εκπληκτικά σχέδια πιρουνιών που υπάρχουν στην συλλογή του www.sikato.gr.

Το πιρούνι στην αρχαία Ελλάδα

Ενώ οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν πρωτοπόροι σχεδόν στα πάντα, δεν ήταν στην χρήση του πιρουνιού. Αγαπημένο φαγητό των αρχαίων Ελλήνων ήταν το κρέας  το οποίο για να μπορούν να το πιάσουν με τα χέρια τους το έκοβαν σε πολύ μικρά κομματάκια. Παρότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν πιρούνι από όσο γνωρίζουμε, χρησιμοποιούσαν μαχαίρια και κουτάλια.

Πέρσες και πιρούνι

Όλοι οι καλοφαγάδες γνωρίζουν ότι μια από τις κορυφαίες κουζίνες στον κόσμο και σίγουρα η κορυφαία κουζίνα της ανατολής είναι η περσική κουζίνα. Πρωτοπόροι σε πολλά θέματα γαστρονομίας, οι Πέρσες ήταν μάλλον και αυτοί που πρώτοι χρησιμοποίησαν πιρούνι. Σχετικές αναφορές υπάρχουν σε χειρόγραφα του όγδοου και ένατου αιώνα, όπου το πιρούνι στα περσικά ονομαζόταν «μπαρτζίν».

Πιρούνι και Βυζαντινοί

Αυτοί που σίγουρα χρησιμοποιούσαν πιρούνια και μάλιστα τα έκαναν γνωστά στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν οι Βυζαντινοί. Υπάρχουν κάποιες αναφορές για χρήση πιρουνιού από Βυζαντινούς αυτοκράτορες από τον έβδομο κιόλας αιώνα, όμως για την διάδοση τους και σε άλλους λαούς φταίει μια προίκα!

Στον ενδέκατο αιώνα η Μαρία Αργύρη ανιψιά του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου, παντρεύτηκε τον δόγη της Βενετίας και εκτός των άλλων η προίκα της περιελάβανε και μια θήκη με εντυπωσιακά χρυσά μαχαιροπίρουνα.

Οι κάτοικοι της Βενετίας αντιπάθησαν σφόδρα την βυζαντινή αριστοκράτισσα λόγω της συμπεριφοράς της. Μάλιστα, κοτζάμ παπική εκκλησία ασχολήθηκε μαζί της λέγοντας πως «ο θεός μας προίκισε με τα δάχτυλα μας για να τρώμε και η χρήση πιρουνιού ήταν άσκοπη». Βέβαια, πολλοί Ιταλοί αριστοκράτες άρχισαν να αντιγράφουν αυτή την συνήθεια της Μαρίας Αργύρη και έτσι σιγά σιγά η χρήση πιρουνιού καθιερώθηκε στις αριστοκρατικές αυλές και έπειτα σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Το πιρούνι σήμερα

Στην σημερινή εποχή δεν μπορούμε να φανταστούμε την καθημερινότητά μας χωρίς την χρήση πιρουνιού. Τα εργοστάσια κατασκευής μαχαιροπίρουνων μάλιστα, έχουν φροντίσει να μετατρέψουν την κατασκευή πιρουνιού σε τέχνη.

Το σχέδιο Paris Antique είναι ένα κομψοτέχνημα με 4 mm πάχος που με την ιδιαίτερη τεχνική παλαίωσης που έχει υποστεί μας μεταφέρει στη εποχή της belle epoque .

Για όσους έχουν αριστοκρατικά γούστα, ιδανικό είναι το πιρούνι κομψοτέχνημα Stick του κορυφαίου εργοστασίου κατασκευής μαχαιροπίρουνων Herdmar.

Το πιρούνι φαγητού Stick διατίθεται στην κλασική ανοξείδωτη version, στο εντυπωσιακό μαύρο και στο αυτοκρατορικό χρυσό.

Φυσικά στο www. sikato.gr μπορείτε να βρείτε δεκάδες σχέδια πιρουνιών που μπορούν να καλύψουν κάθε απαίτηση και κάθε γούστο, πιρούνια και για επαγγελματική και για οικιακή χρήση. Η ομάδα του sikato.gr είναι πάντα εδώ για κάθε σας απορία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *